Je libo polívčičku nebo salto?
Jana Machalická
Francouzská La Compagnie Max et Maurice přivezla na Letní Letnou projekt s názvem Les Grands Fourneaux #2 , dosud neznámou podívanou, která kombinuje nový cirkus s gastronomickými požitky. Diváci tak vstupují do šapitó jako do omšelé restaurace, posadí se ke stolkům a během dvou hodin se nechají obsluhovat členy souboru a dostanou postupně polévku hlavní jídlo a dezert. Obsluhování se od první chvíle mění v zábavné klauniády a skeče, při nichž se házejí talíře, které se posléze sklízejí do beden riskantně létajících nad hlavami diváků. Ale to je jen zlomek bohatého menu večera.

Soubor vznikl před více než čtyřiceti lety , založila jej dvojice Antoine Deschamps a Emmanuel Gilleron, alias Max a Maurice. Jeden provazochodec a druhý žonglér, oba hudebníci. Postupně se k nim přidávali další, cirkusoví umělci i hudebníci od roku 1996 už měl soubor vlastní šapito a postupně vznikaly inscenace, jejichž styl byl nezaměnitelný, od počátku šlo o osobitou kombinaci klauniád, burlesky, nonverbálního divadla, živé hudby a akrobacie. Soubor dnes také provozuje školu cirkusového umění, která sídlí v oblasti Caen-la-Mer v Mondeville, funguje celoročně a v podstatě je otevřená všem zájemcům.
Obnovení turné s inscenací Les Grands Fourneaux #2 (Velké pece) má být dle prohlášení souboru posledním turné, všechny prý bolí svaly a už to stačilo. Ovšem na jevišti, pod šapitó to vidět není. Tenhle trochu melancholický kabaret je, jak u francouzských souboru bývá pravidlem, opět na perfektní technické úrovni. Všechna akrobatická čísla jsou nadmíru šikovně zakomponovaná do sledu promyšlených klauniád a fórků, které občas vyznávají nonsensový humor, ať je to pohrávání si perfektně načasovanou pointou, vzájemné pošťuchování nebo hudební vstupy. Jak je vidět dle lehce odraného bar pultu, lampiček a celkové zašlosti, tahle restaurace už má něco za sebou a tak její personál musí zaujmout zkrátka i něčím jiným...
Nonšalantně budovaná atmosféra má velké kouzlo a všichni zvolený styl dodržují. Naprosto nepřekonatelné je tempo. Klauniády na sebe hladce navazují, účinkující zároveň obsluhují diváky, k tomu tančí třeba s polévkovými mísami, poletují po jevišti a občas si „odskočí“, aby předvedli vrcholné číslo vzdušné akrobacie na trapéze, zajezdili si na akrobatickém kole, žonglovali s klobouky nebo s kužely. Hadí žena sama sebe naservíruje na jednom ze stolků, její kolegyně pak předvede brilantní kreaci s cyr whell, což má ovšem komický dovětek v klaunském čísle Maxe a Maurice, jsou bezvadně sehraní, hledí trochu smutně a s nehnutým výrazem Bustera Keatona točí obručemi. To, jak všichni dokáží simultánně rozehrávat několik situací včetně špičkové akrobacie, je mimořádné.
V závěru se doposud nemotorná a bázlivá šéfka lokálu promění v divoženku, která létá vzduchem zavěšená pouze za své vlasy. A pak je tu výtečná živá hudba a také hudební vtípky výše zmíněné dvojice, nejdřív si přinesou obrovské futrály na hudební nástroje, nějak se směstnají vedle sebe na židle a pak vytáhnou hustilky a kvičivě na ně zahrají, o chvíli později nafouknou duši a vystřihnou na ní hudební skladbičku. Báječně potrhlé nápady neberou konce, dojde i na kouzlení s mizejícími láhvemi vína, což je dokonale připravený skeč. Z dveří do kuchyně se line pára a v nich se objeví temná postava poněkud načuřeného kuchaře, který chraplákem zařve - kdo tady bude mýt všechno to nádobí…
Les Grands Fourneaux #2 jsou křížencem mezi novým cirkusem, nonverbálním a imerzivním divadlem, možná i burleskou, ale každopádně je to originální forma. Popravdě řečeno, kulinářské umění bylo slabší, tady šlo spíš o to, že účel světí prostředek, ale za jídelními požitky se do divadla ani cirkusu nechodí.
La Compagnie Max et Maurice: Les Grands Fourneaux #2
Scénář a režie: Emmanuel Gilleron
Hudba: Cyriaque Bellot
La Compagnie Max et Maurice - Letní Letná 18. 8. - 28.8. vyjma 22. - 23. 8.