Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Obsah Divadelních novin 21/2013

    Kritický žebříček 21/2013

    Kritický žebříček 21/2013
    09. prosince 2013 diskutujte

    5 zážitek / 4 nenechte si ujít / 3 je dobré vidět / 2 na vlastní nebezpečí / 1 vhodné pro derniéru Lenka Dombrovská Richard Erml Zdeněk Hořínek Radmila Hrdinová Vladimír Hulec Vladimír Just Jan Kerbr Jan Kolář Luboš Mareček Jana Paterová Marie Reslová Jana Soprová Michal Zahálka Vít Závodský Národní (Pokračování textu…)

    Všedně krutá a zlá léta sedmdesátá

    Šedá sedmdesátá aneb Husákovo ticho
    09. prosince 2013 diskutujte

    Téměř čtvrt století uplynulo od pádu „socialismu“, a přesto se s tzv. normalizací většina společnosti nevyrovnala ani historicky ani „citově“ ani kulturně. Ti, co ji zažili, na ni často vzpomínají podobně, jako se připomíná vojna: její tupost, absurdita a buzerace je zapomenuta, živé jsou historky z „veselého“ vojenského života.

    Martin Čičvák: I když je mi na zvracení, divadlo je pro mě život za odměnu

    Martin Čičvák: I když je mi na zvracení, divadlo je pro mě život za odměnu
    10. prosince 2013 diskutujte

    Viděl jsem všechny jeho inscenace v Činoherním klubu, v Národním divadle i některé z bratislavské Arény. Přesto jsem nebyl připraven na jeho vodopád slov, v čemž si nezadá s titulním hrdinou své hry Kukura. A už vůbec jsem nečekal, jak se rozepíše při autorizaci. Kompletní rozhovor s Martinem je k dostání na našich webových stránkách, zde...

    Divadelní horečka sobotní noci

    Divadelní horečka sobotní noci
    10. prosince 2013 diskutujte

    Každou třetí listopadovou sobotu se v mnoha evropských městech slaví Noc divadel. Díky českému koordinátorovi projektu Institutu umění – Divadelnímu ústavu má svou první divadelní noc za sebou přes čtyřicet tisíc návštěvníků, které oblažovalo více než osm desítek divadelních souborů z čtyřiadvaceti českých a moravských měst. O svých...

    Mrchožrouti celebrit aneb Příběh Jiřiny Jiráskové

    Mrchožrouti celebrit aneb Příběh Jiřiny Jiráskové
    10. prosince 2013 diskutujte

    Supy a hyeny definují slovníky jako mrchožrouty, tedy tvory živící se převážně mršinami. Dokážou sníst i zbytky pro ostatní zvířata nestravitelné. Dělají to z hladu, z nutnosti se uživit. Podle etiopských legend se prý někteří lidé uměli proměnit v hyeny. Tito hyenodlaci bývali postaveni mimo zákon a usvědčení jedinci se trestali smrtí,...

    Záhadná dvojice

    Záhadná dvojice
    10. prosince 2013 diskutujte

    Přečetli jsme v Literárních novinách

    Dorian Gray v prázdném rámu

    Dorian Gray v prázdném rámu
    10. prosince 2013 4 komentářů

    Opera Slovenského národného divadla v Bratislavě, a vůbec slovenská operní kultura po Suchoňovi či Moyzeszovi, nemá výrazně úspěšné autory původních oper, a vůbec se tu moc nepíšou novinky. Možná i proto se hodně čekalo od Ľubice Čekovské (1975), která po absolutoriu VŠMU studovala u profesora Paula Pattersona v Londýně, posléze v kompozičních...

    Burza /

    Zasláno

    Zasláno
    10. prosince 2013 diskutujte

    Milý pane řediteli, jde mi o Váš vztah s kritickou vesničkou. Stačí dva příklady: od ledna jste zrušil předplatné 4 kusů Divadelek s tím, jak mi psal Jan Vedral, ať si každý kupuje a předplácí DN podle svého. Udělal jste zřejmě i čistku mezi recenzenty, kteří jsou hodni pozvání na (Pokračování textu…)

    Burza /

    3SES3

    3SES3
    10. prosince 2013 diskutujte

    Domníváte se, že lustrační zákon po pětadvaceti letech už splnil svůj účel, a že je proto zralý na zrušení? A myslíte si, že generace narozená po Listopadu může vůbec porozumět době normalizace?

    Burza /

    Divadlo, stát a fotbal…

    Divadlo, stát a fotbal…
    10. prosince 2013 diskutujte

    Dva skladatelé, dva Magoři

    Burza /

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    10. prosince 2013 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Premiéry 24. 12. 2013 – 6. 1. 2014

    12. prosince 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze.

    V útržcích Pierotovy paměti

    Největší z pierotů
    10. prosince 2013 diskutujte

    Jan Kašpar Debureau se při jednom představení v roli Pierota zraní. V šatně, kam je odnesen, jej záhy navštíví neznámý pár, aby mu sdělil zprávu ze zítřejších novin: velký herec zemřel. Před Kašparovýma očima se počne odvíjet příběh jeho života. Tak začíná v Městském divadle ve Zlíně inscenace Největší z pierotů podle románu...

    Co se nepodařilo umanuté dívce

    Salome brut
    10. prosince 2013 diskutujte

    Při vstupu do „malého sálu“ objektu La Fabrika uvidíme molo, podél něhož se dá sedět, nezvolíme-li řady s elevací, natočené frontálně k pomyslnému vchodu pro předvádějící se. Místo něho však z šera lehce prosvítá z průsvitné krychle maska, podobná herci Vladimíru Markovi. Také zlatavé dlaně a stříbřitá sukně. Pak se však objeví...

    Komické hrůzy intimních vztahů

    Klíčovou dírkou
    09. prosince 2013 diskutujte

    Anglický dramatik Joe Orton byl ve věku třiceti čtyř let ubit kladivem svým intimním přítelem. Drastický konec zcela v duchu předchozí tvorby, v níž se střídá i spojuje kriminální komedie, antidetektivka a černá fraška. Epilogem i jakousi sumou je psychiatrická groteska s poněkud záhadným názvem Co viděl komorník.

    Velké zoufalství aneb Málem kabaret

    Miloš Ubu
    09. prosince 2013 1 komentář

    Prezident Miloš Zeman vyvolává protichůdné názory. Proč ale navlékat prezidenta do kostýmu Krále Ubu? Režisér Tomáš Svoboda a libretista Ondřej Formánek se rozhodli inscenací Miloš Ubu aneb… Málem králem, že nám předvedou „nemilosrdný politický kabaret“.

    Prezidentovo hovnajs aneb Svobodův kabaret potřetí

    Miloš Ubu
    09. prosince 2013 diskutujte

    Režisér Tomáš Svoboda uvedl politický kabaret Miloš Ubu aneb… Málem králem. Poté, co v pražském A studiu Rubín a Baráčnické rychtě vytvořil dvě satiry Blonďatá bestie I. a II. (ve kterých byli hlavními „hrdiny“ Kristýna Kočí a David Rath), rozhodl se vystoupat k zářným výšinám – se spoluscenáristou Ondřejem Formánkem věnoval Miloše...

    Druhá Langova Svatba

    Krvavá svatba
    09. prosince 2013 diskutujte

    Pro svou první režii v Divadle pod Palmovkou si Michal Lang vybral Lorcovu Krvavou svatbu. Divadlo je však stále zavřené po povodni a soubor musí hrát v jiných budovách, Krvavá svatba tak měla premiéru v Děčíně, pražskou v Divadle v Dlouhé i ve Švandově divadle. Neustálé stěhování inscenaci jistě negativně (Pokračování textu…)

    Jelení říje v Minoru

    O Smolíčkovi
    09. prosince 2013 diskutujte

    Nové nastudování pohádky O Smolíčkovi v divadle Minor pojala režisérka Eva Nosálková jako „lesní revue“. Snad i proto, aby se Pražáci občas dostali mezi stromy, ke studánce či na palouk. Na jevišti je čeká přírodopisná exkurze – zejména do světa jelení říje. Inscenace je doporučena divákům od pěti let, předváděné sexuální hrátky...

    Tip DN: Zahradní slavnost 1963-2013

    10. prosince 2013 diskutujte

    Knihovna Václava Havla připomene ve dnech 12. a 13. prosince 2013 padesáté výročí světové premiéry Havlovy Zahradní slavnosti odbornou konferencí a dvěma představeními aktuálních inscenací této hry: v režii Andreje Kroba v Divadle Na zábradlí a v Národním divadle pod vedením Dušana D. Pařízka.

    Tip na příští týden: Šandovo Sorento v Rubínu

    11. prosince 2013 diskutujte

    A studio Rubín vyhlásilo vítěze druhého ročníku dramatické soutěže o Zlaté pero Ondřeje Pavelky. Porotci - Petr Kolečko a Ondřej Pavelka vybrali hru Sorento od Michala Šandy. Scénické čtení této hry v režii Ondřeje Pavelky mohou diváci zhlédnout 17. prosince od 20:30 v A studiu Rubín.

    Tip na středu: Zemětřesení v Londýně

    16. prosince 2013 diskutujte

    Divadlo LETÍ uvede v rámci cyklu scénických skic 8@8 hru Zemětřesení v Londýně v režii Martina Františáka. Představení se bude konat ve středu 18. prosince od 20 hodin ve Studiu Švandova divadla.

    Premiéry 7. 1. – 31. 1. 2014

    21. prosince 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění v Praze.

    Kuchyňský dřez ke všemu II.

    10. prosince 2013 diskutujte

    V DN 20/2013 jsme publikovali rozsáhlou reportáž britského kritika Iana Herberta věnovanou letošnímu 21. ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo Plzeň. Z důvodu místa jsme z textu museli vypustit autorovy komentáře k zahraničním produkcím festivalu. Nabízíme je v tomto textu.

    Martin Čičvák: I když je mi na zvracení, divadlo je pro mě život za odměnu

    Martin Čičvák
    10. prosince 2013 2 komentářů

    Viděl jsem všechny jeho inscenace, přesto jsem nebyl připraven na jeho vodopád slov, v čemž si nezadá s titulním hrdinou hry Kukura. A už vůbec jsem nečekal, jak se rozepíše při autorizaci. Přinášíme kompletní rozhovor s Martinem Čičvákem, protože v tištěných DN vyšla redakčně zkrácená verze.

    Tip na 24. 12.: O Psaníčkovém andělíčkovi

    23. prosince 2013 diskutujte

    Poetická pohádka o kouzelném vánočním čase spojená s vánočním mejdanem pro děti a jejich rodiče od 13:00 hodin v pražském Paláci Akropolis.

    Tip na Půlnoční: Gospelová bohoslužba v Ostravě

    23. prosince 2013 diskutujte

    Gospelová Půlnoční v multižánrovém centru Cooltour Ostrava začne ve 22:00 hodin. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost zhlédnout protipól klasických křesťanských vánočních bohoslužeb.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 36)

    14. prosince 2013 diskutujte

    Mudrování nad Betlémem v adventu aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku v brněnské Huse na provázku.

    Zvěsti z Krytu (No. 19)

    15. prosince 2013 diskutujte

    Kdeže vám konec ó ach / řezníci mého mládí / dovedně ovládající ostření nožů obtahem / ocílkou u pasu zavěšenou / kéž bych byl vámi / příliš se seru se životem procházeje jím / než tupým ostřím svých dnů...

    V londýnském divadle Apollo spadl strop

    20. prosince 2013 diskutujte

    Včerejší neštěstí v londýnském Apollo Theatre si vyžádalo 76 raněných. Představení bylo téměř vyprodáno, v hledišti bylo 720 diváků. Herci vyvázli nezraněni.

    Up and Down Ost-ra-var 2013: Ladislav Vrchovský

    10. prosince 2013 2 komentářů

    Všechno začalo Shakespearovým Snem noci svatojánské v režii Petera Gábora v podání činohry Národního divadla moravskoslezského. A nikdo netušil, že právě začal letošní žhavý ostravský divadelní týden. Ostatní festivalová zpravodajství a ohlasy najdete v rubrice Festivaly nebo v sekci Seriály a blogy.

    Havel má v Brně uličku a v Dublinu stoličku

    11. prosince 2013 2 komentářů

    V úterý 10. prosince vznikla hned dvě místa, která nesou jméno našeho prvního polistopadového prezidenta. Brno má nově uličku Václava Havla, irský Dublin se zase zapojil do mezinárodního projektu a otevřel takzvané Havlovo místo.

    Dekonstruovaný svět opic

    11. prosince 2013 diskutujte

    Skupina Handa Gote uvedla inscenaci, jejíž předlohou je zneklidňující kniha Williama S. Burroughse Ghost of Chance (česky vyšla v nakladatelství Votobia pod názvem Ohyzdný duch).

    Vánoční tip: Rádio Retro

    22. prosince 2013 diskutujte

    Celkem 28 hodin archivních pokladů, které vznikly pro účely svátečního vysílání Československého rozhlasu v rozmezí let třicátých až osmdesátých, připravilo pro své vysílání Rádio Retro. Archivní nahrávky se do svátečního programu ostatních stanic Českého rozhlasu běžně nedostanou.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 37)

    18. prosince 2013 diskutujte

    Mudrování nad lidským žitím v čase adventního smrákání aneb Divišova čtvrť na Dvojce nebo také Inspirováno láskou či Tešlon s Frklem v Divadle Krajiny.

    Ježíšek přiletí na křídlech Vánoc…

    19. prosince 2013 diskutujte

    aneb Kometa nad Kauflandem. O dvou nových českých vánočních filmech, které nestojí za návštěvu. Než v kině o svátcích přežívat duchamorné falešné pohádky, to už je lepší pustit si doma pohádku klasickou, anebo osvědčenou americkou romantiku.

    Jen tak cestou z divadla… (No. 2)

    16. prosince 2013 diskutujte

    Groteskní tajfun, který se proháněl po jevištním prostoru, svou silou varoval a svou apelativností bouřil. Měla bych možná nějaké výhrady, ale je to pro mne Inscenace roku! aneb Drábkův Richard III. hostoval v pražském Divadle v Dlouhé.

    Cesta lemovaná anděly a světlem

    19. prosince 2013 diskutujte

    Záliba Vladimíra Morávka ve velkých a patetických gestech je všeobecně známá, leč ne vždy bývá přijímána. Ale ukázalo se, že období adventu a ovzduší nasáklé sněhem a nadcházejícími svátky svědčí jeho režijnímu stylu a Betlém se tak stal milým preludiem k vánočnímu klidu a míru.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 38)

    23. prosince 2013 diskutujte

    Ibsenova peerovština je nakažlivá! Naši dobu i náš svět zachvátila zcela. Zavírám oči. Jenom zavřenýma očima se dnes dá svátků pokoje a míru dožít. Mudrování nad nezlomností chtivosti, nad zvládáním bídy žití aneb Ibsenův Peer Gynt září ve studentské Martě.

    O rodičích a dětech

    21. prosince 2013 diskutujte

    Divadlo Company.cz, které se loni hojně specializovalo na inscenování polské dramatiky, nazvalo svou letošní sezónu Labyrinty. Chce v nich hledat cesty k jádru problémů a rozmotávat spletité sítě různorodých konfliktů. Z tohoto pohledu se zdá být Maryša bratrů Mrštíkových ideálním titulem.



    Obsah,