Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Reportáž Zahraničí

    Cirkopolis 2020 (No. 2)

    Rostliny nevědí, že jednou umřou… a tak si žijí a rostou… ale my to víme. My víme, že jednou umřou… Úterní večer v rámci festivalu Cirkopolis byl nečekaně intenzivní, intimní, odvážný a krásný. Na programu dalšího dne cirkusového festivalu byla inscenace Se prendre dvojice akrobatů z Kanady.

    Vítejte u nás v bytě, odložte si, chovejte se jako doma, ať je vám příjemně… Představení Se Prendre kanadských umělců se odehrálo v jednom z pražských bytů. Sledujeme intimní vztah dvou lidí, kteří spolu žijí. Jsme s nimi od prvního poznávání se, vidíme jejich zamilovanost, něžnosti i těžkosti, vášně, hádky, usmíření, ale i téměř bezvýchodné situace a následnou ignoranci. Jelikož jsme pouhých pár centimetrů od performerů, cítíme napětí, vnímáme jejich dech a jak fyzickou, tak i psychickou náročnost situací.

    Cooper Lee Smith a Claudel Doucet staví na absurdnosti situací: obrovský chlap, kterého “nosí” na ramenou drobná žena. V jeden moment stojí například Cooper v okně a vedle něho je na parapetu květina. Situace vyvolává v divácích svou absurditou odlišné reakce, někdo se rozesměje, někoho rozesmutní.

    Začínáme seznámením v obývacím pokoji. Do dalších místností se přesouváme společně s performery pomocí světla, které je vodící linií a otevírá dveře zvědavosti. V místnosti druhé se v kouřovém oparu odehrávají orgie, v ložnici pokračují, kuchyň se promění na místo s napjatou atmosférou plnou hádek. Následuje vyhýbání se jeden druhému v konkrétních prostorech bytu. Situace vrcholí setkáním se s akrobaty v plavkách. Postupujeme za nimi do svíčkami osvětlené koupelny, kde pár na usmířenou tančí. Atmosféra se v tu chvíli stává ještě intimnější.

    Když se zdá, že příběh spěje ke konci, stane se něco nečekaného. Oba herci vyběhnou ven a cvičí v zimě na ulici v plavkách. Následně odchází a za potlesku se divákům vzdalují, až se úplně ztratí. Oběhnou blok a následně zvou diváky k sobě na návštěvu na zmrzlinu.

    Dle slov akrobatů vzniklo Se prendre jako domácí úkol Claduel Doucet, po opuštění školy tvar posunula na další úroveň. Stala se z něho úspěšná inscenace, které v bytech po celém světě ukazuje syrovou intimitu lidí s absurdní nadsázkou a skvělými akrobatickými prvky.

    ///

    Více o festivalu Cirkopolis jsme na i-dn psali zde.


    Komentáře k článku: Cirkopolis 2020 (No. 2)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,