Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2018

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2018

ročník 25
17. 4.–30. 4. 2018
  • Zprávy
  • Aktuálně
  • Kritika
  • Seriály a blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Hledat
  • Facebook Divadelních novin

    Zemřel Miloš Forman

    FOTO archiv MF

    Miloš Forman

    18. 2. 1932 Čáslav – 13. 4. 2018 Danbury, Connecticut, USA

    Filmový a divadelní režisér, scenárista a herec, nejvýznamější představitel české filmové nové vlny šedesátých let. Byl držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA ve stejné kategorii.

    Narodil se v protestantské rodině Anně Formanové (rozené Švábové) provozující hotel u Máchova jezera a Rudolfovi Formanovi, který působil jako středoškolský učitel. Jeho pravým otcem však byl známý pražský architekt židovského původu Otto Kohn. O svém pravém otci se však Miloš Forman dozvěděl až po válce. Mládí prožil jednak v rodné Čáslavi a střídavě i v penzionu Rut ve Starých Splavech. Hotel i s penzionem fungoval jen v létě, na zimu se rodina vracela do Čáslavi.

    Konkurs (1963). FOTO archiv MF

    Jako velmi mladý osiřel poté, co jeho rodiče byli zatčeni; otec pro své členství v odbojové skupině, matka pro pouhé falešné udání ve spojitosti s protinacistickými letáky. Než zatkli matku, odstěhovala se s dětmi do Starých Splavů, kde byl nucen chodit do německé školy (jiná tu nebyla). Neuměl německy a spolužáci mu to dávali natolik znát, že se s matkou raději vrátil do Čáslavi. Oba rodiče byli po několik roků vězněni a se svou matkou se setkal pouze jednou krátce v Petschkově paláci v Praze. Matka poté 1. března 1943 zahynula na tyfus v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau a otec zemřel tamtéž 11. května. Miloš poté vyrůstal u příbuzných a v poděbradské internátní škole Středočeská kolej krále Jiřího, kde jeho spolužáky byli mj. Václav Havel, bratři Mašínové a Zbyněk Janata. Po válce se osiřelí chlapci (Miloš a jeho o 12 let starší bratr Pavel) do penzionu Rut vrátili, začali jej opravovat, po znárodnění v roce 1948 o něj přišli. On sám měl možnost bydlet v jedné z jeho místností, ale když roku 1953 dosáhl plnoletosti, musel se odstěhovat. (Formanovi penzion ve Starých Splavech získali zpět v roce 1991 v restituci.)

    Jiří Suchý a Eva Pilarová v Dobře placené procházce – TV film (1966). FOTO archiv MF

    Vystudoval scenáristiku na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU). Již během studií působil jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. V Československu do roku 1968 společně s Miroslavem Ondříčkem natočil několik úspěšných snímků vyznačujících se sžíravým, až černohumorným pohledem na společnost. Černý Petr získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu, film Hoří, má panenko byl nominován na Oscara.

    S Jiřím Voskovcem v USA. FOTO archiv MF

    Za normalizace legálně odešel do USA, kde pokračoval ve své filmové tvorbě. Silně „formanovský“ první americký film Taking Off („remake“ Konkursu) – aplikující jeho obvyklý, na české diváky orientovaný přístup na americké prostředí v doznívající éře hippies – byl oceněn první cenou poroty na festivalu v Cannes, ale komerčně neuspěl.

    Hair (1979). FOTO archiv MF

    Významného úspěchu u diváků dosáhl po třech letech, v roce 1974, svým dalším filmem, adaptací románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem. Tento film americká Akademie filmových umění a věd ocenila pěti Oscary, včetně ceny za režii a nejlepší film. I jeho další filmy byly úspěšné, některé z nich více u kritiky než divácky (např. Valmont). Film Amadeus, který částečně natáčel v Praze, získal osm Oscarů včetně obou hlavních kategorií. 31. ledna 2007 byl v Praze ve Slovanském domě slavnostně uveden v české premiéře jeho film Goyovy přízraky za účasti Natalie Portmanové a Javiera Bardema, kteří ve filmu ztvárnili dvě ze tří hlavních rolí.

    Je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých – a významných amerických a světových – filmových režisérů, úspěšných jak u diváků, tak kritiků po celém světě.

    Jiří Suchý v Dobře placené procházce v Národním divadle (2007). FOTO archiv MF

    Výjimečně režíroval i v divadle. V dubnu 2007 mělo v Národním divadle premiéru nové nastudování jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka, které spolurežíroval se svým synem Petrem Formanem.

    FOTO archiv

    Jeho první manželkou (v letech 1958–1962) byla Jana Brejchová. Jeho synové z druhého manželství s Věrou Křesadlovou jsou dvojčata, divadelníci Petr a Matěj Formanovi. Potřetí se oženil s výrazně mladší Martinou Zbořilovou, která o jejich seznámení vydala knihu. Měli spolu další syny, dvojčata Andyho a Jima Formanovy. Žil ve městě Warren ve státě Connecticut. Jeho polovičním bratrem byl matematik Joseph Kohn žijící v USA.

    Skonal náhle po krátké nemoci obklopen svými nejbližšími.

    Filmografie
    1963 – Konkurs
    1963 – Černý Petr
    1965 – Lásky jedné plavovlásky
    1967 – Hoří, má panenko
    1971 – Odcházím
    1975 – Přelet nad kukaččím hnízdem (adaptace knihy Vyhoďme ho z kola ven, Kena Keseyho)
    1979 – Hair / Vlasy (muzikál)
    1981 – Ragtime (adaptace knihy Ragtime, Edgar Lawrence Doctorow)
    1984 – Amadeus (filmová adaptace stejnojmenné divadelní hry Petera Shaffera)
    1989 – Valmont (adaptace knihy Nebezpečné známosti, Choderlos de Laclos)
    1996 – Lid versus Larry Flynt (inspirováno životem Larryho Flynta, zakladatele magazínu Hustler)
    1999 – Muž na Měsíci (inspirováno životem komika Andyho Kaufmana)
    2006 – Goyovy přízraky
    2009 – Dobře placená procházka (záznam představení v Národním divadle)

    • Autor:
    • Publikováno: 15. dubna 2018

    Komentáře k článku: Zemřel Miloš Forman

    1. DN

      Poslední rozloučení s režisérem Milošem Formanem
      se konalo v neděli 15. dubna na místním hřbitově v americkém městě Warren, kde žil. Obřad se podle vdovy Martiny Formanové konal „přesně podle Milošova přání v úzkém kruhu nejbližších,“ napsala na Facebooku. Poděkovala také „za obrovské množství krásných vzkazů s projevenou účastí“.

      16.04.2018 (19.00), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,