Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Time Out Petra Pavlovského (No. 5/2013)

    Ať už budou parlamentní volby v červnu 2014, nebo o něco dřív, výsledky budou pravděpodobně o poznání jiné, než jsme za VI. republiky (od 1993) kdykoli zažili, což možná postaví presidenta do zcela nového postavení. Může se totiž stát, že bude posledním rytířem demokracie.

    Může se stát, že bude posledním rytířem demokracie… Foto archiv

    Bagatelním znovupřijetím Pavla Béma ODS potvrdila setrvalý trend: nehledíc na následky, pracuje ke smrti. Je to úděsný pohled: Strana, která tu dominovala prvních 5 let ČR a vládla či dominovala opozici dalších 15 let, se řítí nezadržitelně do mimoparlamentní propasti, aniž by se nechala čímkoli zadržet, včetně výsledků voleb: senátních, krajských, komunálních nebo presidentských. Všechny bez výjimky končí propadem, ale sebezáchovná sebereflexe se nekoná, opoziční lídr v Západočeském kraji to nezachrání. Součásná vláda potrvá pravděpodobně ještě půldruhého roku, avšak v jaké sestavě?

    Nestálosti, tvé jméno jsou ministři za ODS! Vyměněni už byli všichni, a konec v nedohlednu! Dva jsou už nestraníci, přičemž jednoho čeká ošklivý proces v temné kauze nevěrohodně zdůvodněného odvolání policejního expresidenta Lessyho. Další se pravděpodobně objeví na MO ČR. Ministerstva dopravy a průmyslu budou pracovat k fúzi. Ministr spravedlnosti je už od okamžiku svého jmenování zcela nevěrohodný a amnestie jej znevěrohodnila ještě víc. Ministr zemědělství je podržtaška, který je ve funkci pouze á konto vnitrostranického boje o středočeskou ODS. Atd. atd.

    Může se do voleb ODS v očích svých bývalých voličů ještě rehabilitovat? Ačkoli nejsem jejím voličem, zoufale si to přeji a volám: Proboha, jak?

    Pavel Bém opět pošilhává po vrcholcích české politiky. FOTO MICHAELA ŘÍHOVÁ

    Návratem Pavla Béma do bývalé bašty ODS (Praha), kde vládne primátor Svoboda na bodácích vítěze komunálních voleb TOP 09? Kde poslanec Blažek vyzývá k volbě Miloše Zemana? Copak může mnohonásobně znevěrohodněný kontrasignatář amnestie Nečas vést stranu do voleb 2014? A pokud ne, je reálné jej do té doby vyměnit a ponechat pouze ve funkci předsedy vlády? Pomohlo by to?

    Ať už dopadnou presidentské volby jakkoli, o TOP 09 není třeba mít strach. Poražený K. Schw. jí klidně může vést dál a nějakých 10% ve volbách je zcela reálných. Naopak vítězný K. Schw. jí nijak neuškodí, v jeho odlesku ji k týmž 10% může dovést i nenáviděný Kalousek. Ale co těch zbylých 90?

    V presidentské volbě jsem nezřízený a nebývalý optimista, věřím ve šťastnou hvězdu K. Schw. Zato v otázce parlamentních voleb 2014 nevidím sebemenší světélko na konci tunelu. Tandem ČSSD + KSČM může dostat 60%, ba i víc, s tím je  česká pravice zřejmě smířena už dnes. Dejme tomu, že zbývá 30%. Kdo je dostane? ODS, která bude ráda i za 5%? VV či LIDEM?  StaN, kteří se do té doby „udělají pro sebe“? Byli by sami proti sobě!

    Něco pravděpodobně získá středová KDU-ČSL. SZ se do parlamentu protlačí stěží, na levici už vedle zmíněného tandemu není místo.

    Foto z roku 1998… Propracuje se opo-láska až na Hrad? FOTO archiv

    Bude tu asi prostor pro pravicovou stranu, která dnes v parlamentu není. Bude tu asi 10 – 20% volná nika, kterou, doufám, někdo nadějný zaplní. I kdyby se na nás takovéto štěstí usmálo, je jisté, že jedinou pravicovou stálicí po volbách 2014, skálou v příboji levicového oceánu může být president. Tím ovšem, navzdory doporučení Václava, nemůže být Miloš.


    Komentáře k článku: Time Out Petra Pavlovského (No. 5/2013)

    1. Petr Pavlovský

      Petr Pavlovský

      Jan Hřebejk
      se nechal slyšet při obraně M. Dejdara: „Předtím fandil Klausovi a teď Zemanovi, to je konzistentní.“
      Právě tato „politická schizofrenie“ je omračující. V. Klaus přece ještě nedávno proti levici s M. Zemanem v čele MOBILIZOVAL! Teď pro něj agituje. To je samo o sobě, bezprincipiální! Najednou tu nejde o ideje (konzervativní, liberální, sociálně-demokratické, komunistické), jde pouze o taktiku, o prospěchářství!
      Hřebejk: „V Praze přeci podporovat Miloše Zemana je větší odvaha, nežli jako – většina – Karla Schwarzenberga.“
      Problém je v tom, milý pane Hřebejku, že odvahu po M. Dejdarovi nikdo nehce – např. podporovat zoofilii by byla ještě větší odvaha. Předpokládá se jenom jistá mravní integrita: Herec, který o sobě šíří, že se jako člověk ztotožnil s postavou válečného hrdiny persekvovaného komunisty, skutečně překvapil svou podporou politika, kterého dnes podporuje především KSČM a její voličstvo!

      20.01.2013 (22.29), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Petr Pavlovský

      Petr Pavlovský

      Klausova MOBILIZACE,
      to byl majstrštyk: „S Klausem, nebo doleva!“
      Dnes je z toho: „S Klausem, doleva!“

      20.01.2013 (22.42), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    3. Petr Pavlovský

      Petr Pavlovský

      „Optimistmus je opium lidstva“, šťastná hvězda K. Schw. zhasla. M. Z. zařídí, aby byly volby brzo a i kdyby dostala TOP 09 20% (což při neutuchající knížecí podpoře arogantnímu mimoňovi A. Hanákové není pravděpodobné), nikdo jiný si napravé straně spektra ani nevrzne. Na novou pravicovou stranu je už pozdě a ODS pracuje ke smrti, Nečas je v tomto neomylný – viz jeho okřiknutí M. Němcové ohledně trafik pro „rebely“.

      18.02.2013 (23.06), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,