Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Time Out Petra Pavlovského (No. 14/2013)

    V jedenadvacátém století se na Pražském hradě usadila kolem minulého presidenta obskurní squadra. Jejím krajním představitelem byl spisovatel Petr Hájek, zástupce vedoucího Kanceláře presidenta republiky pro oblast komunikace a kultury.

    Petr Hájek na Národní třídě v Praze 17. listopadu 2007 při vzpomínkové oslavě událostí 17. listopadu 1989. FOTO archiv

    Pars pro toto: vyslovil se v tom smyslu, že je-li vysoký úředník MŠ ČR Ladislav Bátora (známý mj. jako účastník antisemitských akcí) kryptofašista, je kryptofašistou i on, Petr Hájek. Přidáme-li ke dvěma jmenovaným jména L. Jakl a Jos. Dobeš (dle  V. Klause nejlepší ministr školství jakého jsme kdy měli – odvolán 30. března 2012), můžeme říci: Stačilo!

    V letech 1969 – 76 byl šéfredaktorem obnoveného týdeníku Tvorba, orgánu ÚV KSČ pro kulturu, komunistický novinář a normalizační „kulturtrégr“ Jiří Hájek (1919 – 94). Ten měl syna Petra, * 23. X. 1951, hocha ještě větších literárních ambic, než jaké měl tatínek, jenž to za normalizace dotáhl až na profesora FFUK a šéfa Kabinetu českého divadla ČAV.

    Po absolvování studia scenáristiky na FAMU (1973-78), na kterou počátkem sedmdesátých let hned tak někdo nebyl přijat, zajistil J. H. synovi fešáckou vojnu v redakci týdeníku Čs. voják v Praze. Následně v civilu pak  lukrativní post vedoucího vnitropolitické rubriky týdeníku Květy.

    Za „normalizace“ vydával Petr Hájek jednu knihu beletrie za druhou. Publikovat vlastní původní novinky „krásné prózy“ u nás tehdy také hned tak někdo nemohl. Zakázaných autorů bylo mnoho, mimo jiné i ten, o kterém na pololegálních koncertech zpívával J. Hutka A podle litéry paragraf šavle… O 30 let později „Havlíčka, Havla“ označil P. H. za ďáblova spřežence a jeho presidentský pán tomu zatleskal. Naštěstí mu nemohli ublížit, byl již rok mrtvý.

    Po převratu se pohotový oportunista P. H. stává zakládajícím členem Syndikátu novinářů a spoluzakládá jakési „Květy s kapitalistickou tváří“, barevný a lesklý týdeník Reflex. Roku 1993 jej výhodně prodal a následně se věnoval podnikání v oblasti reklamy a marketingu.

    S Václavem Klausem v roce 2012. FOTO archiv

    P. H. se  podílel na presidentské volební kampani V. Klause. V roce 2001vydal knižní interview s Václavem Klausem Na rovinu a posléze se stal ředitelem tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky a jeho tiskovým mluvčím. V roce 2008 získal novinářskou anticenu Němá barikáda pro nejméně oblíbeného mluvčího roku.

    Od roku 2003 je členem správní rady Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových. Vydal ještě knihy Smrt ve středu (2009) a Smrt v sametu (2012). Tam se mj. píše, že Václav Havel působil v satanových službách a byl nástrojem lži a nenávisti. Nástrojem pravdy a lásky že je naopak president Václav Klaus.

    „L´uomo universale“, megalomanský „omniduch“ Petr Hájek  se v roce 2009 zúčastnil vědecké konference Darwin, darwinismus, věda, nebo ideologie,  kterou pořádalo 20. dubna 2009 Centrum pro ekonomiku a politiku. Nestandardně a překvapivě ji moderoval sám prezident Václav Klaus. Zúčastnění vědci byli ovšem původně pozváni na seminář s názvem Charles Darwin, dvě stě let od narození, který měl moderovat Cyril Höschl. Změna byla neohlášeně provedena několik dní před konáním semináře.

    P. Hájek ve svém příspěvku zdůrazňoval příbuznost darwinismu s marxismem a vyjádřil nesouhlas s tzv. vědeckým darwinismem, který ovšem nemá podle Hájka s názory samotného Charlese Darwina téměř nic společného. Zároveň Hájek kritizoval i moderní antropocentrický pohled na svět a Descartův skepticismus. Hájek v diletantském a demagogickém příspěvku nazvaném Nevím jak vy, ale já z opice nepocházím darwinismu vytkl, že slepě a hluše opakuje četné nesmysly a exaktními důkazy překonané evolucionistické mantry jako nedotknutelná tabu, přičemž darwinismus kladl do protikladu s náboženstvím (ačkoli Ch. Darwin byl hluboce věřící člověk). V březnu 2010 pak P. H. obdržel od spolku skeptiků Sysifos cenu Bludný balvan 2009 .

    V pražském knihkupectví Luxor při prezentaci své knihy Smrt ve středu (2009). FOTO archiv

    To však nebyl zdaleka jediný „úlet“ z těch, které se staly běžným způsobem jeho veřejného vystupování. Připomeňme si alespoň některé výroky člověka, který přirovnává EU k Hitlerově Evropě, nazývaje ji Čtvrtou říší:

    – V roce 2011 na stránkách internetového časopisu Parlamentnilisty.cz seznámil svět se svým názorem, že Usáma Bin Ladin je pouhou mediální fikcí (jediný jeho výrok, od kterého se kdy prezident V. Klaus distancoval) a že zničení newyorských Dvojčat bylo dílem samotných Američanů.

    – Téhož roku tamtéž zpochybnil kněžství bývalého disidenta, presidenta České křesťanské akademie prof. Tomáše Halíka i jeho oprávnění k neméně institucionálně ustavenému statutu (a titulu) universitního profesora.

    Halík na to odpověděl odkazem na své vysvěcení 21. října 1978 biskupem Hugem Aufderbeckem v Erfurtu. Jako svého světitele přitom Halík uvedl biskupa Aufderbecka již v knize rozhovorů s Janem Jandourkem Ptal jsem se cest v roce 1997, kterou P. H. nevzal při svém závažném osočení na vědomí. Naopak replikoval poznámkou pro média, že mu Halík připomíná satana.

    – Profesorem jmenoval T. Halíka roku 1997 president V. Havel, P. Hájkem označený za Antikrista.

    – Krajské volby v ČR v říjnu 2012 podle názoru P. Hájka ukázaly, že pravice umírá, možná již umřela. Je podle něj už ohrožen celý demokratický systém, nastavený po listopadu 1989. (Kým? Zřejmě antikristem V. Havlem!)

    Jsem přesvědčen, že to dopadne tragicky,  uvedl Hájek. Čas vyměřený světu se podle něj nepochybně krátí. Vím, jak to celé proběhne a proč – ale především znám symptomy, jež na blízkost konce budou neomylně ukazovat. Apokalypsa podle něj nade vší pochybnost již začala a Antikrist je již ve světě. Vypadá to, že zatím poslední neúspěšný pokus o nástup Antikrista pramenil dost možná právě v české líhni. V Klaus vyzval veřejnost, aby jeho myšlenkám věnovala vážnou pozornost. Tohle má být filosofický background Institutu Václava Klause?

    M. Kalousek po křesťansku utrousil, že nezbývá, než se za Petra Hájka modlit. Asi má pravdu, ani moderní psychiatrie ještě není schopna v takovýchto případech pomoci. Konečně, proč také, když P. H. už státním úředníkem není? ÚS také nebude konat se zdůvodněním, že V. K. už není státním úředníkem!

    Neomezená vláda médií a s nimi propojených elit již prý definitivně nahradila demokracii a běžný občan má jedinou svobodu nechat se trpně unášet proudem lží, mystifikací a manipulací. Autentická pravice? Autentický fašismus, který současnému levicovému presidentovi „kryje pravý bok“, aby mohl válku proti převážně liberálním, rozhodně ne názorově extremistickým českým médiím dotáhnout do úspěšného, opět „znormalizovaného“ konce.


    Komentáře k článku: Time Out Petra Pavlovského (No. 14/2013)

    1. Petr Pavlovský

      Petr Pavlovský

      Externí spolupracovník Institutu V. Klause P. Hájek:
      „Hácha byl… v každém případě také kolaborant. Jeho následovník, Staatspresident Miloš Zeman… se navždy zapíše do českých dějin mezi dlouhou řadu kolaborantů.“
      Proti vyvěšení vlajky EU na Hradčanech demonstrovaly organisace D.O.S.T. a Svobodní.

      1. E. Hácha byl čestný muž, který se obětoval a než byl sám obětován, zachránil doložitelně stovky českých životů.
      2. Po válce pošel jako prašivý pes v kriminále, kde jej nevděčně a zrádně (musel sníst, co on zavařil) nechal skutečný kolaborant (se Stalinem), V. Klausem tolik vynášený E. Beneš.
      3. Je to pokrytectví na kvadrát. Nejdřív na pokyn V. Klause volí M. Zemana a pak jdou proti němu pískat na Hradčany!

      04.04.2013 (8.03), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,