Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Jednou větou

    Webová stránka Divadlo.cz se dočkala nové vizuální podoby a několika změn, které by měly napomoci k přehlednosti a dostupnosti aktuálních informací o současném divadelním dění u nás i ve světě, dále v ní návštěvníci naleznou burzu práce a zboží nebo nabídky ke spolupráci; nový design stránek výrazně zvýšil přehlednost informací a zajistil jejich dostupnost i na mobilních zařízeních.

    V pražském Divadle Viola byla 26. ledna představena kniha Renáty Fučíkové s jejími více než 400 originálními ilustracemi William Shakespeare – 12 převyprávěných her v historických souvislostech, jež obsahuje vybrané Shakespearovy hry v časové souslednosti, v jaké je psal – začíná Zkrocením zlé ženy a Romeem a Julií, následují komedie Sen čarovné noci, Mnoho povyku pro nic, Jak se vám líbí a Benátský kupec, pokračuje tragédií Hamlet, Večerem tříkrálovým a truchlohrami Othello, Macbeth a Král Lear a končí Bouří; je prvním z nové ediční řady Vyšehradu Největší dramatici: následovat by měli Jean-Baptiste Poquelin (Molière) a Anton Pavlovič Čechov.

    České centrum New York připravilo na únor unikátní měsíční program, během kterého má americké publikum vůbec poprvé v historii možnost zhlédnout rukopis opery Antonína Dvořáka Rusalka; rozsáhlý projekt, který vznikl u příležitosti teprve třetího nastudování tohoto díla v newyorské Metropolitní opeře, nabízí širokou škálu pořadů – koncerty, výstavy, filmové projekce, přednášky a komentované prohlídky; 1. února program zahájil ministr kultury Daniel Herman.

    Ľudová strana Naše Slovensko banskobystrického hejtmana Mariána Kotleby je opět v konfliktu se slovenskými divadelníky, tentokrát se Slovenským národním divadlem v Bratislavě: 7. února podali dva její členové – neúspěšný kandidát na ombudsmana Anton Čulen a obdivovatel fašistického Slovenského štátu Igor Cagáň na slovenskou Generální prokuraturu podnět k prošetření a zákazu inscenace SND Natálka o žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově v roce 2009.

    V úterý 14. února se v prostorách Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze uskutečnila akce Trenky na právech reagující na performanci skupiny Ztohoven z roku 2015; skládala se z pražské premiéry operety Divadla Husa na provázku Včera jsme to spustili a diskuse Chceme rudé trenky nad Hradem?, jíž se účastnili prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc., doc. JUDr. Petr Pithart, dr. h. c., JUDr. Bc. Vladimír Pelc, Ph. D., a JUDr. Aleš Rozehnal, Ph. D., a moderoval ji Martin Veselovský.

    Šéfem opery Slezského divadla v Opavě byl s účinností od 15. února jmenován režisér Lubor Cukr; Jana Andělová Pletichová bude zástupkyní šéfa, dramaturgyní a režisérkou.

    Ve dnech 22. února – 1. března se na – letos rekordních – dvanácti scénách v Praze uskuteční 15. ročník festivalu Malá inventura, který tradičně nabízí reprezentativní přehlídku výrazných počinů (především) českého nového divadla.

    Do neděle 26. února je možné zasílat na adresu Kulturní neziskovky kontrapunkt přihlášky pro účast v 18. ročníku divadelního festivalu Open Air Program Hradec Králové, který se uskuteční ve dnech 23.–30. června.

    Ve dnech 27. a 28. února bude mít premiéru mezinárodní divadelní projekt The Trial (Proces) inspirovaný známou prózou Franze Kafky a současnou ruskou realitou; šestice performerů z celé Evropy v režii oceňovaného petrohradského režiséra Maxima Didenka nabídne pohybové představení vytvořené speciálně pro probouzející se polyfunkční prostor legendárního Kina 64 U Hradeb v Mostecké ulici na Malé Straně v Praze.hul

    • Autor:
    • Publikováno: 22. února 2017

    Komentáře k článku: Jednou větou

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,