Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Jednou větou

    Komedií roku 2016 na XVII. ročníku pardubického GRAND Festivalu smíchu se stala inscenace Poprasku na laguně libereckého Divadla F. X. Šaldy v režii Martina Černého, rekrutovaly se z ní i herecké výkony festivalu – Karolína Baranová v roli Lucietty a Martin Polách v roli Patrona Fortunata; studentská porota ocenila inscenaci Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách režiséra Šimona Dominika, kterou přivezlo Jihočeské divadlo, České Budějovice, diváckou cenu si odvezla inscenace pražského Divadla ABC Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách režiséra Miroslava Hanuše a pro pošesté udělovanou výroční Cenu Genia smíchu si přijel herec Dejvického divadla Ivan Trojan za mimořádné herecké umění v komediálním žánru, zejména v inscenaci Vzkříšení.

    V pátek 3. února dosáhla inscenace režiséra Daniela Hrbka Kdo je tady ředitel? s Michalem Dlouhým a Kamilem Halbichem v hlavních rolích světového rekordu v počtu repríz této severské komedie vzniklé podle stejnojmenného filmu Larse von Triera – tří set: podle agentury Aura-Pont tolik uvedení tohoto titulu neodehrálo žádné jiné divadlo na světě; od premiéry v roce 2009 ji vidělo jen v Praze téměř 80 000 diváků a další na zájezdech divadla po celé republice a na Slovensku.

    Český tenorista Petr Nekoranec se stal v konkurenci více než pěti set mladých sólistů do 35, resp. 32, let absolutním vítězem prestižní pěvecké soutěže Francisca Viñase v Barceloně a současně získal i cenu Plácida Dominga jako nejlepší tenorista soutěže; nejbližší možnost slyšet Petra Nekorance v Praze budou mít posluchači 25. dubna na koncertu s FOK v kostele sv. Šimona a Judy a 15. května na Novoměstské radnici.

    V úterý 7. února bude od 17.15 vysílán do čtyř desítek českých a moravských kin přímý satelitní přenos z derniéry nekorektního kabaretu Ovčáček čtveráček Městského divadla Zlín hrané v areálu bohnické léčebny (Divadlo za plotem) v Praze; výtěžek poputuje do integrovaného centra Slunečnice Zlín.

    V sobotu 11. února odehraje ústecké Činoherní studio poprvé a s největší pravděpodobností i naposledy na svém domovském jevišti celou Connemarskou trilogii Martina McDonagha – všechny tři hry v jeden den: od 10.00 hodin se představí inscenace Kráska z Leenane, ve 14.00 Lebka z Connemary (produkce Činoherní studio) a v 19.30 Osiřelý západ (produkce Spolek Kašpar pražského Divadla v Celetné).

    Žongléry, představení na laně i akrobatické vystoupení nahého umělce nabídne již čtvrtý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirkopolis, který se uskuteční ve dnech 14.–18. února v prostorách Paláce Akropolis a podruhé také na prknech divadla Ponec.

    V důsledku pokračující rekonstrukce v Divadle Na zábradlí se soubor tohoto divadla stěhuje z dosavadního útočiště v pražském Švandově divadle do Divadla Komedie, kde bude hrát minimálně do konce této sezony; prvním představením budou 16. února Mikuláškovi Požitkáři.hul

    • Autor:
    • Publikováno: 8. února 2017

    Komentáře k článku: Jednou větou

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,