Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly Zprávy

    Horké léto pouličního divadla

    Ohňový punk, balet v podání těžkých strojů nebo jurta se silent kinem – festival pouličního divadla Za dveřmi přiveze do Prahy už poosmé netradiční divadelní podívanou. V týdnu od 11. do 14. července se bude konat na Výstavišti Praha Holešovice a jeho okolí. Vstup na festival je zdarma.

    za dveřmi

    Jako obvykle se můžete těšit na hvězdy pouličního divadla z celého světa a na nejlepší českou tvorbu. Přímo pro festival vzniká ve spolupráci s Amanitas Fire Theatre speciální představení Punk soul bagr, ve kterém propojíme tanec, akrobacii a fireshow se zapojením bobcat bagrů, láká na jedno z mnoha představení Michaela Holbíková, dramaturgyně festivalu.

    burn

    Punkový cirkus Burnt Out Punks FOTO ARCHIV FESTIVALU

    Od pondělí do čtvrtka se v areálu Výstaviště představí umělci z nejrůznějších koutů světa. V době zahájení festivalu Prahou projíždí švédský punkový cirkus Burnt Out Punks. Ohnivou show následující dny vystřídá italský klaun a performer Matteo Galbusera, který má za sebou mimo jiné účinkování v Cirque du Soleil, nebo česko-italské akrobatické duo Circo Frico. Do Prahy se po roce vrátí i španělská Companyia La Tal. La Tal vystoupili loni na Za Dveřmi poprvé a setkali se s obrovským diváckým úspěchem. O to větší radost jsme měli, když se nám ozvali, že by i letos do Prahy rádi přijeli. Tentokrát s sebou vezou Carilló – představení o klaunech, rytířích, jejich sporech i vášních, zve na zahraniční program Michaela Holbíková. Z nedalekého Polska je ještě doplní legendární Teatr Ósmego Dnia a neobvyklí muzikanti ze  Sceny C. Ti v postavené lunaparkové jurtě zavedou diváky do silent kina na němý film, horor, western i Star Wars ve vlastní podobě. Ruchy, dialogy, filmovou muziku a speciální efekty vám performeři namíchají živě.

    matteo

    Italský klaun a performer Matteo Galbusera FOTO ARCHIV FESTIVALU

    Kromě zahraničních souborů se představí i čeští pouliční umělci a performeři. Už tradičně nebude chybět žonglérské duo Bratři v tricku, které doplní Squadra Sua se svoji novinkou Happy Hour. Z jihočeských Malovic přiveze Divadlo Continuo představení Now..?, které reflektuje s nadsázkou a humorem aktuální dění ze světa sportu a kultury. Na festivalu si také budete moct užít storytelling pro děti i dospělé. Ve večerních hodinách po posledních divadelních blocích nebude chybět ani hudební doprovodný program.

    Festival se bude konat každý den od 17.00 hodin kromě pondělního zahájení, které začne ve 21.00 hodin. Právě od deváté večerní budete moct navštívit hlavní večerní produkce.

    Vstup na všechna představení je zdarma.

    Více informací najdete na www.zadvermi.cz.

     

    • Autor:
    • Publikováno: 2. července 2016

    Komentáře k článku: Horké léto pouličního divadla

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,