Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Zprávy

    Hledání v Dlouhé

    Od 28. května do 1. června bude v Divadle v Dlouhé probíhat 16. ročník festivalu Dítě v Dlouhé. Tato soutěžní přehlídka mimopražských inscenací pro děti, mládež i celé rodiny letos nabídne devět představení šesti souborů a doprovodný program – výstavu, soutěž, prohlídky zákulisí, divadelní jarmark a tvůrčí dílny, autogramiádu a další akce.

    Dítě v Dlouhé

    Divácká adresa je tentokrát mimořádně široká – od opravdu maličkých dětí ve věku dvou let až po mládež od patnácti let a dospělé. Letos bude poprvé  uvedena inscenace pro předškolkové publikum – čerstvou novinku Naivního divadla Liberec O beránkovi, který spadl z nebe. Dětem od čtyř let je určen Klaun Bruno a čarovný klíč z kladenského Lampionu, pro děti od sedmi či osmi let bude hrát královéhradecký DRAK (Ikaros), zahraniční host festivalu – slovenské Divadlo PIKI (Pes (prí)tulák) a také soubor pořádajícího Divadla v Dlouhé (O líné babičce).Větším dětem, studentům i dospělým festival nabízí čistě iluzivní marionetovou „superstar“ Loutky hledají talent Naivního divadla Liberec a osobitou variaci Vinnetoua s Vojtěchem Kotkem a Jakubem Prachařem v hlavních rolích v podání Městského divadla Kladno.

    Vinnetou FOTO archiv MD Kladno

    Představí se i kladenský Vinnetou FOTO MD Kladno

    Společným tématem všech festivalových představení je hledání. Ať už je vyjádřeno přímo v titulu, jako u inscenace Loutky hledají talent, nebo se objeví až při bližším pohledu, všichni letošní festivaloví hrdinové něco hledají. Klaun Bruno hledá ztracený kouzelný klíč, Beránek cestu zpátky na oblohu, Pes (prí)tulák člověka, který by ho měl rád, Ikaros a Daidalos způsob, jak se odpoutat od země a dostat se na svobodu, Old Shatterhand alias současný Olda hledá hranice kompromisu a sebeúcty. A „líná“ babička hledá svá zapomenutá přání a možnosti, jak si užít život až do konce.

    Festival pokračuje i v tradici původních autorských ilustrací v katalogu a na všech propagačních prvcích festivalu, letos byla oslovena výtvarnice, scénografka a ilustrátorka Petra Goldflamová Štětinová. Díky jejím nápadům si děti budou moci vyrobit za asistence maminek, tatínků nebo sourozenců vlastní loutkové divadlo, které se skrývá v tištěném katalogu.

    • Autor:
    • Publikováno: 27. května 2014

    Komentáře k článku: Hledání v Dlouhé

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,