Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Mezi světlem a tmou na Kuksu

    Audiovizuální výstava s názvem Mezi světlem a tmou vznikla v rámci spolupráce české výtvarnice žijící v Montrealu Lenky Novákové s finským skladatelem Otso Lahdeojou, architektem interaktivních médií Omarem Falehem a hudebním souborem Musicou aeternou. Pomocí nových technologií a propojením zvukové a světelné instalace společně vytváří neznámý rozměr prostoru, který v atraktivním barokním prostředí Lapidária Hospitalu Kuks otevírá divákovi možnosti pohlédnout za hranice běžně nahlíženého barokního dramatu. Výstava bude otevřena pro veřejnost během víkendu 3. – 4. srpna 2013 vždy od 19.00 hodin.

    pozvanka-2

    Interaktivní instalace je vytvořena pro konkrétní prostor Lapidária Hospitálu v Kuksu, kde se nachází originály soch Ctností a Neřestí vytvořených Matyášem Bernardem Braunem. Instalace reflektuje tento ambivalentní vztah dobra a zla, jež jsou výrazově zpracované Světlem a Tmou. Cílem autorky Lenky Novákové, doktorandky na Concordia University v Montrealu (Kanada), je obnova dynamického pohybu, výrazu a dramatu tolik typického pro období baroka. Zájem se vztahuje na poetickou kvalitu prostoru a pojetí barokního chápání v dnešní době prostřednictvím nových technologií.

    Strukturu prolnutí světel a zvuků vybudoval student magisterského programu na Concordia University Omar Faleh věnující se vývoji interaktivních médií a jejich propojení v reálném čase s daným prostorem. Světla reagují na zvuk zkomponovaný finským skladatelem a doktorem muzikologie Otso Lahdeoja, který se ve své práci zaměřuje především na zvukový charakter v architektuře a na inovativní zvukový design pro taneční vystoupení a performance. Celá instalace je doplněna o videoprojekci s básněmi autorky Julie Danlop, náležející ke každé charakterové vlastnosti jednotlivých soch.

    Součástí prezentace bude uveden v neděli 4.  srpna 2013 smyčcový koncert Musica aeterna v rámci 4. ročníku festivalu Hudební léto Kuks pořádaným Královédvorským chrámovým sborem. Celý projekt je organizován s laskavou podporou Quebec Council. Partnery projektu jsou Národní kulturní památka Hospitál Kuks a Institut Světelného Designu.


    Komentáře k článku: Mezi světlem a tmou na Kuksu

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,