Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Cirk-UFF pošesté

    31. května 2016 diskutujte

    Světová premiéra, cirkusová legenda, nové přístupy i divoké párty – tak by se dal shrnout nadcházející ročník mezinárodního novocirkusového festivalu Cirk-UFF. Proběhne mezi 3. a 5. červnem v trutnovském Uffu, vedle stojícím šapitó i v ulicích města.

    Divadelní svět bez hranic (No. 7)

    31. května 2016 diskutujte

    Drama Obeť napsal a následně zrežíroval David Jařab. A v bratislavském Divadle Aréna tak vznikla inscenace, která fascinuje, šokuje, ale i děsí.

    Divadelní svět bez hranic (No. 6)

    31. května 2016 diskutujte

    Inscenace Mrzutí z Maxim Gorki Theater neukazuje jenom život tureckých přistěhovalců - nad aktuálně ožehavým tématem se tyčí putování mladíka za svými kořeny a vlastní identitou.

    Poslední komentáře

    Malostranské okraje 2016 (No. 2)

    31. května 2016 diskutujte

    Chvílemi je to zábavné, chvílemi má člověk pocit zbytečnosti. O inscenaci Stripe /Pruh/ japonského mima Makota Inoua v Divadle Inspirace.

    Divadelní svět bez hranic (No. 5)

    31. května 2016 diskutujte

    Slovenské národné divadlo přivezlo minimalistickou inscenaci podle dramatu současného ruského autora Ivana Vyrypajeva Ilúzie. Vyrypajevova dramata vynikají výraznou monologičností a příběhy, u kterých je těžké najít výrazně poutavou linku. Režisér Eduard Kudláč se vsadil na...

    Divadelní svět bez hranic (No. 4)

    29. května 2016 diskutujte

    Vlastně je to hrozně jednoduchý nápad, udělat inscenaci o uprchlících přímo v kamionu. Jednoduchý, účinný a v počínajícím letní počasí velmi autentický.

    Divadlo Kámen: Postřehy (No. 16)

    29. května 2016 diskutujte

    Pražské Divadlo Kámen uspořádalo další diskusní večer. Tématem otevřeného setkání bylo Divadlo jako architektura okamžiku. Hosty a hlavními diskutéry byli režiséři Radovan Lipus a Jiří Adámek, muzikolog Matěj Kratochvíl a dominikán Filip Boháč.

    Divadelní svět bez hranic (No. 3)

    29. května 2016 diskutujte

    Sobotní čtvrtá hodina v programu Divadelního světa náležela Slováckému divadlu a inscenaci Zlatý drak. Poté následoval původní polský muzikál Malované na skle, který nazkoušelo Městské divadlo Zlín v hlavní roli s Tomášem Davidem jako Jánošíkem.

    Divadelní svět bez hranic (No. 2)

    29. května 2016 diskutujte

    Když jsem v programu mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno zahlédla Slyšení ostravské Komorní scény Aréna, zaradovala jsem se, že oceňovanou inscenaci konečně někdo pozval do Brna a já budu mít možnost ji konečně zhlédnout.

    Malostranské okraje 2016 (No. 1)

    28. května 2016 diskutujte

    Už patnáctým rokem se součástí pražského divadelního života na přelomu května a června stává mezinárodní festival divadla a hudby a dalších alternativně laděných žánrů Prague Fringe. I letos běží tento maratón desítky performerů z celého světa od 27. května do 4....

    Divadelní svět bez hranic (No. 1)

    28. května 2016 diskutujte

    Divadelní svět Brno včera otevřelo královehradecké Divadlo Drak. Uvedlo inscenaci Amundsen kontra Scott. Po nezbytných slavnostních proslovech pak Divadlo Andreja Bagara v Nitre představilo původní muzikál Tisícročná včela.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 162)

    28. května 2016 diskutujte

    Člověk se narodí a pak žije. Žije jen proto, aby jednoho dne zemřel… aneb Mudrování nad neklidem duší v inscenaci brněnského HaDivadla Strýček Váňa.

    Buchty a loutky pětadvacetileté

    27. května 2016 diskutujte

    Divadelním festivalem pro děti a jejich rodiče začnou v sobotu 28. května ve Studiu Švandova divadla oslavy 25. narozenin nezávislého divadla Buchty a loutky.

    Atmosféra…

    26. května 2016 diskutujte

    ... tak by shrnul ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek 21. ročník česko – slovenského festivalu Setkání/Stretnutie, který se konal ve dnech 17. – 21. května ve Zlíně.

    Tip: Jinakost, odlišnost a odchylky od normy

    26. května 2016 diskutujte

    Od 1. do 5. června bude Divadlo v Dlouhé v Praze opět patřit dětem a jejich dospělým během již 18. ročníku soutěžní přehlídky mimopražských divadel hrajících pro děti a mládež Dítě v Dlouhé. Přijedou soubory z Hradce Králové, Mostu, Českých Budějovic, Liberce, Plzně,...

    Finalisté Ceny Evalda Schorma za rok 2015

    25. května 2016 diskutujte

    Do finále letošního ročníku byli nominováni Vojtěch Nejedlý (DAMU), Magdaléna Mikulová (FFUK), Vanda Zaplatílková Hutařová (FFUK), Tomáš Kovanda (JAMU), Petr Erbes (DAMU) a Barbora Hančilová (DAMU).

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    24. května 2016 diskutujte

    (Pokračování textu…)



    Obsah,