Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Definitivní konec Činoherního studia

    31. března 2014 2 komentářů

    Umělecký soubor současného Činoherního studia nevstoupí do příspěvkové organizace. Aktuální tisková zpráva Činoherního divadla města Ústí nad Labem o.p.s.

    Premiéry 1. 4. – 14. 4. 2014

    31. března 2014 diskutujte

    Z databáze Divadelního ústavu / Institutu umění Praha.

    Do Pekingu a zase zpátky

    31. března 2014 diskutujte

    Výstavu, která cestovala do Pekingu a nevystavená zase zpět, budou moci zájemci navštívit od 2. dubna v Galerii AMU. Jedná se o ojedinělý projekt prezentace současné tvorby čtyřiceti pěti studentů AMU.

    Poslední komentáře

    Ceny Thálie za rok 2013

    31. března 2014 diskutujte

    V pražském Národním divadle se v sobotu 29. března pojednadvacáté předávaly herecké Ceny Thálie za nejlepší jevištní výkony v loňském roce. Přinášíme přehled všech oceněných.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 48)

    30. března 2014 diskutujte

    Psát román, to není jen tak, to chce vědět o čem psát a proč a pro koho. Psát román je běh na dlouhé trati aneb Mudrování o vítězství ducha nad destrukcí dlouhověkého těla.

    Nevázaný zápisník Josefa Brože (No. 2)

    29. března 2014 diskutujte

    Velké divadlo. A velká produkce. Úspěch inscenace Fausses Confidences (Falešných našeptávačů) Pierra de Marivauxe v impozantní režii Luca Bondyho v pařížském l´Odéonthéâtre de l´Europe, kde působí Bondy od roku 2012 jako ředitel, připomíná, jak významné postavení v...

    20 let České taneční platformy

    28. března 2014 diskutujte

    Festival českého současného tance a pohybového divadla slaví 20 let a bilancuje parafrází na slavnou Armstrongovu větu: Malý krok pro lidstvo, obrovský skok pro tanec! Vesmírné oslavy tance začnou 3. a skončí 6. dubna.

    Don’t worry… aneb Neser a

    28. března 2014 diskutujte

    "Jiná kritika" inscenace Be Pozzy skupiny Antonín Puchmajer D. S., kterou založili tři známí pisálkové.

    Kytice na Malostranském hřbitově

    27. března 2014 diskutujte

    Pražský Institut umění / Divadelní ústav představil své aktivity pro letošní rok. Vedle akcí k Roku české hudby, k chystanému Pražskému Quadriennale 2015 a koordinace listopadové Noci divadel nechybějí ani ediční a výstavní aktivity.

    Vadíte svým sousedům?

    27. března 2014 diskutujte

    V Kostelci nad Orlicí se potkávají tři výrazně odlišné skupiny lidí – Češi, Romové a imigranti. Napětí a emoce, které jejich soužití nutně provázejí, inspirovaly tvůrce projektu vadí-nevadí.cz.

    V každé společnosti se lidé touží vyjadřovat

    27. března 2014 diskutujte

    A my, umělci, kteří pracujeme s tímto prastarým uměním, musíme s jeho pomocí zasáhnout lidská srdce a ovlivnit naše myšlení... Poselství Bretta Baileyho k dnešnímu Mezinárodnímu dni divadla.

    Kdo dostane čtvrtý Ravenhillův kožich?

    26. března 2014 diskutujte

    Centrum současné dramatiky letos počtvrté udělí cenu za nejlepší českou divadelní inscenaci nového dramatického textu v minulé sezoně. Vítěz bude vyhlášen 28. května v pražském Divadle Komedie.

    Kritické teze Josefa Hermana – Leoš Janáček: Příhody lišky Bystroušky (ND Praha)

    26. března 2014 1 komentář

    Nastudování opery Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky je už zřejmě výrazem nových poměrů v opeře Národního divadla. Premiéra však vyvolává mnohé pochybnosti.

    Cimrman dobyl v Africe Severní pól

    26. března 2014 diskutujte

    V Abuji, hlavním městě Nigérie, byla uvedena hra Járy Cimrmana Dobytí Severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909. Inscenoval ji místní divadelní soubor Jos Repertory Theatre. Nigerijší herci úspěšně vztyčili v afrických 38°C českou vlajku na Severním pólu.

    Setkání s Václavem bude v Uffu

    25. března 2014 diskutujte

    Projekt Setkání s Václavem připomene nejvýraznější postavu českých moderních dějin - Václava Havla. Výstavy, divadelní představení i diskuze připravilo centrum Uffo společně s Knihovnou Václava Havla. Vernisáž výstavy Antikódy proběhne již zítra - 26. března 2014.

    Zemřel Bohumil Slezáček

    24. března 2014 diskutujte

    (31. 5. 1928 Brno - 18. 3. 2014 Brno) Herec, emeritní člen Divadla bratří Mrštíků (dnes Městského divadla) Brno.

    Mudrování (nejen) nad divadlem (No. 47)

    23. března 2014 diskutujte

    Jsem šťastný, že jsem mohl být přítomen triumfálnímu návratu Mirka Donutila na Provázek aneb Mudrování nad krásou mládí v pohledu člověka, co odchází.



    Obsah,