Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Kategorie článků:

    Ostravské pikantnosti (No. 3/2)

    30. listopadu 2013 diskutujte

    Bezruči ukázali dva odlišné pohledy na problematiku partnerských vztahů. B. Vian varuje před nachlazením a plicní botanikou, D. C. Jackson varuje před kondomy z automatů. V Aréně se nebude kácet sad, bude se rovnou bourat. V divadle Jiřího Myrona se šermuje mezi jeptiškami a...

    Ostravské pikantnosti (No. 3/1)

    30. listopadu 2013 diskutujte

    Představení nejnovější dramatizace Vianovy kultovní Pěny dní od dramatizátora Petra Mašky a režisérky Anny Petrželkové zažili festivaloví diváci v pátek odpoledne v natřískaném Divadle Petra Bezruče.

    Druhý plzeňský pokus o nového ředitele

    30. listopadu 2013 diskutujte

    Plzeň se pouští do dalšího pokusu vybrat nového ředitele Divadla J. K. Tyla. Speciální třináctičlenná komise se sejde v prosinci, vhodné kandidáty už oslovila. Ti se mohli do 29. listopadu přihlásit do uzavřeného řízení a zaslat své koncepce.

    Poslední komentáře

    Cena Jarmily Jeřábkové do Maďarska

    30. listopadu 2013 diskutujte

    Nejlepší choreografie 13. ročníku Mezinárodního festivalu současného tance a tanečního divadla o Cenu Jarmily Jeřábkové předvedly maďarské a české tvůrkyně. Vítězem se stala maďarská choreografka a sólová tanečnice Eszter Heroldová, druhou cenu porota neudělila a třetí...

    Ostravské pikantnosti (No. 2/2)

    29. listopadu 2013 diskutujte

    Zpravodajské stráže se střídají. Aréna odívá herečky do pohádkových kostýmů, NDMS zapaluje ohně bez kouře a v klubu Marley zkopávají nasraní herci lidem z hlavy půllitry.

    Ostravské pikantnosti (No. 2/1)

    29. listopadu 2013 diskutujte

    Druhý den letošního Ost-ra-varu nabídl opět zajímavý činoherní mix na velkých i malých scénách. I přes kvalitativní nevyváženost si tak ve čtvrtek přišel snad každý na své. O Slož mě nežně Billyho Roche v DAD a kabaretu Petra Sedláčka a kol. Zajíc v pytli ve Staré...

    Z deníku Teatropunkera: Ost-ra-var 2013 poprvé

    29. listopadu 2013 diskutujte

    Po pauze, způsobené kratším pobytem na druhém břehu (čti v divadelním angažmá), se opětovně na čas vracím k zápiskům teatropunkerským. A kde jinde zahájit decentní comeback než na akci nadevše milené - Ost-ra-varu.

    Alzheimer a králíci

    29. listopadu 2013 diskutujte

    Divadelní projekt Šest miliard sluncí Divadla D'EPOG (který vznikl v koprodukci s experimentálním prostorem Roxy/NoD) zpracovává „divadelně opomíjené“ téma Alzheimerovy choroby.

    Ostravské pikantnosti (No. 1)

    28. listopadu 2013 1 komentář

    První den letošního Ost-ra-varu, již tradiční čtyřdenní přehlídky nejpikantnějších počinů místních divadel, se rozběhl včera a hned zkraje uštědřil svým návštěvníkům pořádnou facku. Zahajujeme denní zpravodajství.

    V panoptiku masek vrostlých do tváří

    28. listopadu 2013 diskutujte

    Schopnost klamat, podvádět pro vznešené i mrzké cíle a bezskrupulózně manipulovat druhými je do lidské povahy zažraná snad od počátku věků. A právě tuhle pravdu v Horáckém divadle divákům sugestivně připomíná satirická komedie Deník ničemy.

    Premiéra videoartu Benešův palouček

    28. listopadu 2013 diskutujte

    V neděli 1. prosince 2013 v klubu Rock Café představí Markéta Jindřichová a Ivan Tatíček svůj nový videoart Benešův palouček.

    Zápisník Jana Kerbra (No. 1)

    27. listopadu 2013 diskutujte

    Bývalý redaktor Divadelních novin Jan Kerbr si na i-DN otevírá svůj (nepravidelný) blog, v němž chce upozorňovat především na akce, které stojí stranou pozornosti. Tentokrát o dvou představeních o víkendu na Žižkově.

    DOK.TRIN nabízí experimenty s realitou

    27. listopadu 2013 diskutujte

    Premiérou scénické eseje Stefana Zweiga v adaptaci Martina Sládečka o dějinách plných rakviček Svět včerejška zahajuje v pátek v HaDivadle svou činnost nový brněnský divadelní soubor DOK.TRIN, platforma pro divadelní experimenty s realitou.

    Premiéry 26. 11. – 9. 12. 2013

    26. listopadu 2013 diskutujte

    Převzato z databáze Divadelní ústavu / Institutu umění v Praze.

    Fagi a divadlo

    Fagi a divadlo
    26. listopadu 2013 diskutujte

    (Pokračování textu…)

    Dědova mísa

    Dědova mísa
    26. listopadu 2013 diskutujte

    Předtím, než veřejný prostor ovládla masová média, roli pěstitele kultivovaného jazyka hrálo především divadlo. Tuto roli mu moderní doba odebrala a dnes už se ani v divadle na jazyk příliš nehledí. Je otázka, kdo komu se má přizpůsobovat, kdo má být nositelem kultury...

    Nahoru a dolů III (rozhovor s Martinem Stropnickým)

    26. listopadu 2013 diskutujte

    Existuje u divadla skutečné přátelství? Řečeno s trochou cynismu: velká a opravdová kamarádství jsou u divadla vzácná. Aneb Nenechat si ukrást mládí (MDP 1980–1986)



    Obsah,